Alsózsolca vezetése nem támogatja az akkumulátorgyárat – rendkívüli fórumot tartanak ma

Megosztás

Csalódottságának adott hangot Alsózsolca önkormányzata abban a Facebook-bejegyzésben, amelyben az akkumulátorgyárral kapcsolatos véleményüket részletezik. Emellett kiemelik, hogy a cég az első pillanattól kezdve nem tartja tiszteletben az alsózsolcai lakosokat és a város vezetését. Mára rendkívüli forumot hívtak össze, hogy a helyiekkel közösen találjanak megoldást a problémára. Mindeközben arról érkeztek hírek, hogy a település polgármestere,Szilágyi László ma reggel jó hangulatú munkareggelin vett részt Csöbör Katalinnal…

A napokban mi is több cikkben foglalkoztunk a térségünkbe települő akkumulátorgyárral, ami ellen a helyi lakosok és a város vezetése is tiltakozik. Néhány nappal ezelőtt arról írtunk, hogy a cég üzemébe szervezett lakossági tájékoztatón botrányba fulladt.

Tegnapi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy sok aggasztó kérdés merül fel a gyárral kapcsolatban, a térség képviselője, Csöbör Katalin azonban nem kívánja meghallani a lakosság egyértemű akaratát.
Emellett, az is a tegnapi nap során derült ki, hogy az LMP helyi népszavazás kiírását javasolja annak érdekében, hogy megakadályozza a gyár megnyitását.

A továbbiakban a város polgármesterének, Szilágyi Lászlónak a közleményét változtatás nélkül közöljük.:

Tisztelt Alsózsolcai Lakosok!

Mozgalmas időszakot hagyunk magunk mögött. Lépésről-lépésre fejlesztettük a Sajó parti területünket, ami lehetőséget adott a pihenésre, kikapcsolódásra, rendezvények megtartására. Egy ismeretlen ember, ismeretlen indulatoktól vezérelve felgyújtotta a kompházat, ami városunk tulajdonát képező valamennyi eszközzel együtt porig égett.

Több éven át folyt a Vay-kastély lakásainak megvásárlása, majd a felújítása, melyet 2023. augusztus 20-án ünnepélyes keretek között bemutathattuk, átadhattuk Alsózsolca lakosságának, igyekezve megőrizni a lakóhelyünk múltjához kötődő építményt.

A kastélyt az önkormányzati intézmények dolgozói rendezték be a helybéli emberek felajánlásából származó tárgyakkal. Köszönet érte a felajánlóknak.

Elkészült, megjelent Alsózsolca Monográfiája, ami rangos helytörténeti kiadvány.

Tudtuk, hogy a rengeteg előkészítő munkát igénylő feladat után egy hét elteltével számot kell adni az ellenőröknek a „Leromlott városi területek rehabilitációja Alsózsolcán” pályázat támogatási összegének felhasználásáról.

Közben elindult a közbeszerzés az Alkotmány utca és az óvoda felé eső Gagarinnal összekötő rész, és az Ilona utca iskola bejáratáig tartó szakaszának felújítása, Dobó utca építése és a Kassai út iskola és a vasúti kereszteződés közötti jobb oldali (sérült) szakasz felújítása érdekében.

Zajlik a járdafelújítás, kerékpársáv építés, csapadékvíz zárt rendszerű elvezetésének kiépítése.

No de mindez hirtelen háttérbe szorult, hiszen megtudtuk hogy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához beérkezett kérelem alapján előzetes vizsgálati eljárást indított az ANDRADA Group Kft. 10.000 tonna/év mennyiségű veszélyes hulladék hasznosító üzem létesítése ügyében.

Valamennyi gazdasági szereplő, aki a (kezdetektől fogva magántulajdonban lévő) Miskolc-Alsózsolca Ipari Park Kft. területén akar tevékenykedni illendőségből, az elkövetkező esetleges együttműködés érdekében felkeresi a polgármestert, hogy a felmerült kérdéseket megtárgyalják – lakosság, bölcsődei, óvodai ellátás, iskolák helyzete, művelődési, sportolási lehetőségek stb.

A Hidria Holding igazgatóság egyik tagjának (aki tulajdonos társ az ARDANA Group Kft-ben is) és az ANDRADA Group Kft. ügyvezetőjének protokoll szerinti látogatása alkalmával tolmács segítségével ismertették letelepedési szándékukat, ám a tisztánlátás érdekében nyomatékkal kértük egy a lakosságot tájékoztató anyag összeállítását, illetve az alsózsolcai emberek tájékoztatását a végezni tervezett tevékenységről. Ígéretet tettek a tájékoztató anyag összeállítására és annak önkormányzatunkhoz való megküldésére. Távozásukat követően azonban nem adtak hírt magukról.

„Derült égből villámcsapás”-ként ért bennünket a közlemény, hogy a terveik megvalósítása előrehaladott állapotban van, valamint az, hogy milyen módon kívánnak Alsózsolcára telepedni. Előzetes vizsgálati eljárás, veszélyes hulladék hasznosító üzem, napi 31,25 tonna feldolgozási kapacitás, 40 tonna veszélyes hulladék tárolása stb.

Szijjártó miniszter Úr bejelentése szerint a 10 milliárdos beruházáshoz a Magyar Kormány 4,7 milliárd támogatást ítélt meg. Az ANDRADA Group Kft. korábbi nyilatkozatával ellentétben miszerint „az év végére 70 helyi mérnöknek és szakembernek adnak munkát”, miniszter Úr már 200 új munkahely létesítéséről beszélt. Az ANDRADA Group Korlátolt Felelősségű Társaságot 2023. január 26. napján alapították 3.000.000,-Ft tőkével, Nagypáli, Arany János utca 26. székhellyel, majd 2023. 08. 21-i bejegyzéssel székhelyüket Miskolcra helyezték át.

A Kft. olyan gazdasági társaság, amely meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével indul és amelyben a tagok kötelezettsége alapvetően csak saját vagyoni hozzájárulásuk befizetésére terjed ki. A kft. ügyvezetője viszont korlátlan módon, egész vagyonával felel tartozásaiért a hitelezőknek szándékos kár okozása esetén.

Tehát 2023 január végén 3.000.000,- Ft-os törzstőkével megalakuló ismeretlen cég 10 milliárdos beruházásra készül, melyhez a Magyar Államtól 4,7 milliárd Ft támogatást kap.

Az Andrada Group Kft. először hetven mérnök és szakember alkalmazásáról beszél, az „Előzetes vizsgálati dokumentáció” szerint a litium akkumulátor feldolgozás kezelőszemélyzete 4-5 fő, 2024 végére 200 főre bővülhet az alkalmazotti létszám. Mit fog csinálni ennyi ember? Egyelőre csak megveti lábát a cég Alsózsolcán, aztán már tudnak bővülni. A telephelyük területén tartott lakossági tájékoztatón meglebegtetik, hogy éves adójuk 76 millió Ft lesz, amit az helyi önkormányzatnak fizetnek majd.

Miközben az Andrada Csoport „bemutatkozás” oldalon hirdeti, hogy az átláthatóság a szlovéniai székhelyű Andrada Csoport működésének erős alapelve – az önkormányzat által kezdeményezett lakossági fórumot csak a leendő üzemcsarnokukban voltak hajlandók megtartani, annak ellenére, hogy az volt a kérésünk, hogy városunk közösségi házába jöjjenek.

Korábban két akkumulátor szétbontó üzemben is robbanás történt. Nem valószínű, hogy bárki így akarhatta. Baleset.

Ha mindez Alsózsolcán történik a település mellett, és a szennyeződés eléri a lakosságot beláthatatlan következményei lehetnek.

Közvetlen a kavicsbánya tó mellett, ami felszín alatti vízbázis, így még a csapadék vizet sem vezetheti bele senki.

És nem számít a „200%-os biztonság”! Mi élünk itt. Szüleink, gyermekeink, rokonaink, ismerőseink.

ALSÓZSOLCA NEM AKARJA EZT AZ ÜZEMET. ALSÓZSOLCA NEM AKARJA, HOGY VESZÉLYES HULLADÉK LERAKÓ LEGYEN. NEM ÍGY AKARJUK ÁTADNI UTÓDAINKNAK A LAKÓHELYÜNKET!

2023. szeptember 5-én 18.00-kor a Közösségi Házban lakossági fórumot tartunk, kérem jöjjenek, hogy együtt tehessünk településünk jövőjéért!

A település polgármestere,Szilágyi László ma reggel jó hangulatú munkareggelin vett részt Csöbör Katalinnal, kérdés, szóba került-e az akkumulátor-feldolgozó…

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek